GAIA AIKMAN

Van kleins af aan speelt muziek een grote rol in haar leven. Zo voer ze op driejarige leeftijd voor haar familie, zittend op de trap, al een hele act op van ‘I’m going down’ van Mary J. Blige en nu is ze leading lady als Nala in The Lion King.

Gaia Tiana Marlene Aikman is geboren op 7 april 1992 in Paramaribo, Suriname. Toen ze drie jaar oud was verhuisde ze samen met haar moeder naar Nederland.

Samen met haar moeder had ze altijd de grootste lol wanneer ze weer eens ‘Love can build a bridge’ en ‘Jesus loves me’ tweestemmig zongen.

Deze voorliefde voor muziek zette ze voort tijdens haar schoolcarrière. Zowel op haar basisschool De Vijverburgh als haar middelbare school het Erasmus College heeft ze meerdere malen haar liefde voor zang en dans getoond door middel van optredens.

Op haar elfde deed ze haar eerste echte auditie, voor de theaterproductie ‘The Lion King’ van Joop van den Ende, en speelde in 2004 en 2005 de rol van ‘Kleine Nala’ in het AFAS Circustheater.

Dit smaakte naar meer, waardoor ze in 2007 meedeed aan het AVRO Junior Songfestival en in de top tien van dat jaar belandde met haar zelfgeschreven nummer ‘Zingen is Leven’.

Na twee jaar de vooropleiding te hebben gedaan, startte ze in 2010 aan de hbo-opleiding Lucia Marthas Institute For Performing Arts in Amsterdam waar ze een sterke basis heeft opgebouwd op het gebied van zang, dans en acteren. Ook kon ze hier iedere dag bezig zijn met haar passie: muziek. Zelf beschrijft ze zingen als haar uitlaatklep: ‘Ik zing als ik me goed of niet goed voel, als ik twijfel, eigenlijk de hele dag. Net als voor velen, ongeacht het genre, is muziek voor mij een emotionele trigger. Op jonge leeftijd had ik al grote dromen en die zijn nooit veranderd. Ik wil mensen raken en laten voelen wat ik voel als ik zing. There is no plan B.’

Om zich naast haar studie verder te ontwikkelen in de muziek, heeft ze veel nevenactiviteiten gedaan. Zo was ze in 2012-2013 vocalist en danseres in de Kinderen Voor Kinderen Theater Tour en was ze in 2013 backingvocalist van Robin Thicke tijdens de MTV EMA’s in de Ziggodome. Daarnaast hielp ze opkomende dj’s in Amsterdam door hun nummers vocaal te begeleiden.

Na vier (naar eigen zeggen) onwijs leuke jaren vol trainen en inspiratie studeerde ze in 2014 af, waarna ze direct werd aangenomen voor de nationale theatertour Jeans 24 ‘Tropical Heat’ als zangeres, danseres en dance captain. Na deze productie speelde ze in 2015 de rol van Larissa in de voorstelling ‘ONONTDEKT’ van Theatergroep Zep onder leiding van Raymi Sambo.

De overgang naar het grote podium maakte ze in 2015, toen ze was aangenomen als ensemble in de musical ‘Dreamgirls’, waarna ze hetzelfde jaar de overstap maakte naar de musical ‘The Bodyguard’ van Stage Entertainment, als ensemble en understudy backingvocalist. Daarnaast is ze ook te zien in het zesde seizoen van The Voice Of Holland.

Vooral sinds Gaia te zien is in The Voice Of Holland, wordt haar vaak gevraagd in welke muziekstijl ze haar kunnen plaatsen. ‘Ik kan me in elk genre vinden,’ vertelt ze. ‘Maar Soul, Pop en R&B liggen toch echt het dichtst bij mij. Whitney Houston, Michael Jackson, Etta James, Beyoncé, Tori Kelly en Stevie Wonder zijn mijn grote voorbeelden en ik kan me niets liever wensen dan die kant uit te gaan en mijn eigen muziek te maken.’

In 2016 schrijft Gaia wereldwijde musical geschiedenis door als eerste actrice na twaalf jaar opnieuw in de huid de kruipen van leeuwin Nala in de musical The Lion King. Zij is de eerste musical artiest die zowel de kleine als grote Nala speelt in de met een Musical Award (2017) bekroonde voorstelling van Stage Entertainment. Gaia zelf werd in 2017 genomineerd in de categorie ‘Aanstormend talent’ en trad met het nummer ‘Circle of Life’ op tijdens de finale van The Voice of Holland in hetzelfde jaar. In 2019 speelt ze de rol opnieuw van Nala maar dan op West End in Londen. In 2020 zingt Gaia samen met 18 collega Lion King acteurs uit 11 landen samen de hits uit de show in 9 verschillende talen en is daarmee te zien in de Amerikaanse TV show ‘Good Morning America’.

In 2020 / 2021 is Gaia te zien in Tina, de musical. Zij speelt de rol van de zus van Tina Alline Bullock en is cover Tina Turner. In 2o23 speelt Gaia de hoofdrol in een nieuwe versie van Disney’s musical Aida.

Gaia zit vol ambities en dromen: “Ik droom van mijn eigen muziek maken, albums uitbrengen, een eigen World Tour, in een serie en in films spelen, presenteren, een gezin stichten en skydiven! Alles is al een keer gedaan, dus er is geen reden dat het niet zou kunnen. Ik ben dankbaar voor alles wat er op mijn pad is gekomen en wat er nog komen gaat. Just keep working hard, enjoy every second of the journey and stay humble”.

PROMO 2020 Gaia Aikman Show

Thuisconcert 2020

Lang leve de muziekshow met Buddy Vedder oktober 2018

Gaia Aikman tijdens de Musical Sing Along als Nala in 2017

Vergeet Hem – Aida – Tijd voor Max

When I fall in love

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

NEEM CONTACT OP