CURT FORTIN

Curt is een ware duizendpoot, die zijn eerste bekendheid verwierf als acteur in Onderweg Naar Morgen en als presentator van Top of the Pops. Kinderen kennen hem vaak van Het Huis Anubis, De Schatkamer, Hoela Hoep of Yakanuko; volwassenen kennen hem meestal van Voetbalvrouwen of Expeditie Poolcirkel.

Curt Joshua Fortin komt in Aruba ter wereld, maar verruilt na vijf jaar de zon voor Den Haag, samen met zijn moeder en zus. Van kleins af aan weet Curt al wat hij wil gaan doen met zijn leven: acteren en zingen. Zo speelt hij vanaf zijn veertiende in een band, waarmee hij regelmatig op de bühne staat en zelfs Bonaire, Curaçao en zijn geboorteland Aruba aandoet.

Eenmaal twintiger, begint Curt met het opnemen van eigen nummers en presenteert hij iedere zondag een radioprogramma op een lokaal radiostation. Naast zijn muziek stort hij zich in 1999 op het regisseren en maakt de film ‘Kleine Man’, die op TV West wordt uitgezonden. Een paar jaar later verdiept hij zich in het acteren en is hij onder andere op tv te zien in de series ‘Onderweg Naar Morgen’ en ‘Bon Bini Beach’, en op het toneel in de reizende musical ‘De Zevensprong’.

In 2005 neemt Ruud de Wild afscheid van BNN en wordt Curt gevraagd de nieuwe presentator te worden van het internationaal vermaarde muziekprogramma ‘Top of the Pops’. Hierdoor is hij niet alleen wekelijks op zondagavond te zien op Nederland 2, maar reist hij ook regelmatig af naar Londen voor interviews met de groten der aarde, onder wie Stevie Wonder, Mariah Carey, Anastacia en Robbie Williams.

Naast zijn drukke baan als presentator vindt Curt de tijd om een rol aan te nemen in de succesvolle tv-serie ‘Het Huis Anubis’ (geproduceerd door Studio 100 en te zien bij Nickelodeon) en een van de hoofdrollen in de musical ‘Jungleboek, Mowgli en het Regenwoud’.

Wanneer de BBC besluit om de stekker uit ‘Top of the Pops’ te trekken, betekent dat niet het einde voor Curt zijn carrière bij BNN: een jaar lang presenteert hij het wekelijkse urban lifestyle programma ‘URBNN’, totdat hij de kans krijgt om een vaste rol te vervullen in het tweede en derde seizoen van de zeer succesvolle dramaserie ‘Voetbalvrouwen’ op RTL 4.

In 2012 trekt Curt zijn stoute (dans)schoenen aan en produceert voor het Liliane Fonds het nummer Wake Up met bijbehorende videoclip om aandacht te vragen voor minderbedeelde kinderen met een handicap. In de videoclip vertelt Curt zijn verhaal. Hoe hij ervan droomde om artiest te worden, maar dat die droom niet voor iedereen even makkelijk is vanwege je achtergrond of gezondheid. De videoclip Wake Up werd via verschillende muziek en tv-programma’s uitgezonden. Waaronder MTV en RTL.

Curt gaat dan door op de ingeslagen weg van de jeugdtelevisie: hij presenteert voor RTL Telekids meerdere seizoenen van de dagelijkse spelshow ‘De Schatkamer’ en speelt voor de NTR in de Zappelin-serie ‘Hoela Hoep’. Aansluitend wordt hij gecast voor een vaste rol in de jongerenserie ‘Malaika’ op RTL 5.

Ondertussen is Curt ook te zien als presentator bij TV West en in het voorjaar van 2014 als deelnemer aan de survivalserie ‘Expeditie Poolcirkel’ op RTL 5, waarbij hij als 3e eindigt in de competitie. In de zomer is Curt te zien bij Discovery Channel als presentator van de serie ‘TechTime’, waarin hij in de wereld van de Landmacht, Luchtmacht en Marine duikt.

In november 2014 verschijnt dan het eerste boek van Curt via Leopold. Samen met illustrator Nick van Leent werkte Curt vijf jaar aan de jeugdroman Yakanuko. In juni 2015 wordt zijn debuut beloond met de Hotze de Roosprijs 2015 en start Curt met de voorbereidingen voor zijn eigen grote theatertour door heel Nederland. De voorstelling “Yakanuko – Vecht voor je dromen” is een samensmelting van theater en muziek, die in dienst staat van het verhaal. Een inspirerend verhaal, verteld door Curt, over goed en kwaad, moed, vriendschap en wat het betekent om te vechten voor je dromen. Curt had hiervoor de productie, script, regie en hoofdrol als verhalenverteller op zich genomen. Met de voorstelling gaat een grote droom van Curt in vervulling. De voorstelling ging op 24 oktober 2015 van start in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag en toerde in 2016 t/m 2017 langs de grote zalen van de Nederlandse theaters.

Ook had Curt de eer om in 2015 het kinderboekenweekgeschenk te schrijven voor zijn geboorte-eiland Aruba. ‘Een Reu…reu… reuzenslang’ werd als tweetalig kinderboek uitgebracht door Levendig Uitgever in het Nederlands en Papiamento. Een verhaal over de actuele problematiek van vluchtelingen en diens plek in een vreemde maatschappij. Waarbij vriendschap en empathie een grote rol speelt. Het boek werd tijdens en na de Kinderboekenweek van Aruba eind 2015 beschikbaar gesteld en verspreid. Zowel op Aruba als in Nederland.

In 2018 begon Curt naast zijn presentatie werkzaamheden voor Omroep West te werken aan zijn nieuwste boek: Vogel & Schaap. Een avonturenreeks over diversiteit, vriendschap en samenhorigheid, maar bovenal over een van Curt zijn belangrijkste boodschappen als verhaalverteller: Samen bereiken we meer dan alleen. Met het boek lanceerde Curt in 2019 de bijbehorende theatervoorstelling Schaap wil Vliegen. Een interactieve voorstelling waarbij het publiek volledig betrokken wordt als medespelers, zowel in de zaal als op het podium.

Curt houdt zich naast zijn presentatie en acteer werkzaamheden dus ook heel erg bezig met het creëren van eigen verhalen en producties.

Vogel & Schaap (2019)

Nieuwjaarsduik Omroep West (2019)

Yakanuko vecht voor je dromen theater (2016)

Tech Time voor Discovery Channel/Defensie (2014)

Schatkamer van RTL Telekids (2012)

Wake Up – Music Video (2012)

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

NEEM CONTACT OP